Italian Restaurant

header 2

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam piec ciasteczka na walentynki z lukrem. Mogłabym spędzać godziny na przygotowywaniu dziesiątek ciasteczek, ciast i innych mikstur! Jedną z rzeczy, którą przez lata próbowałam udoskonalić jest lukier królewski. Udawało mi się to minimalnie, ale nigdy nie wyglądały one jak ciasteczka z Pinteresta. W Sylwestra postanowiłam spróbować zrobić ciasteczka z lukrem królewskim i wyszło okropnie. Jedna z koleżanek pokazała mi zdjęcie swoich czytelniczek z lukrem na Snapchacie, a ja byłam zachwycona (i tak zażenowana swoimi, że natychmiast wyrzuciłam je do kosza).

Na szczęście dla mnie - a teraz i dla Was - jest ona z Walii i zgłosiła się na ochotnika, aby nauczyć mnie swoich niesamowitych sposobów robienia ciasteczek na walentynki z lukrem.

Kilka rzeczy, których się nauczyłam od Joanny jest, że jest nie tylko kreatywna, jest super inteligentna; mimo że nauczyła mnie swoich sztuczek w sprzedaży i promowaniu ciasteczek z lukrem. Myślę, że ma naturalną skłonność do tego, z czym nie mogłam konkurować; i to jest fajna zabawa, ale wymaga dużo intuicji i praktyki.

To wszystko, aby powiedzieć CI abyś nie zniechęcała się, jeśli twoje ciasteczka na walentynki z lukrem nie są idealne. Musiałam sobie o tym przypominać, kiedy stałam w kuchni ociekając potem i wstrzymując oddech, nakładając lukier na ciasteczka! Jeśli złapaliście Instagram Live, który zrobiliśmy, prawdopodobnie zauważyliście, że powoli topniałam ze stresu, ha!

Ulubiony przepis na ciasteczka na walentynki z lukrem Joanny:

  • 200 gram masła
  • 510 gram szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 30 gam wanilii
  • 935 gram mąki
  • 30 gam proszku do pieczenia
  • 15 gram soli

Utrzyj razem masło i cukier puder. Dodaj jajko i wanilię i wymieszaj do całkowitego połączenia. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli dodawaj suche składniki do kremowej masy. Ciasto powinno być zwarte i niezbyt klejące. Jeśli tak jest, dodaj trochę więcej mąki. Możesz odstawić do lodówki przed rozwałkowaniem, ale nie jest to konieczne. Rozwałkuj i wytnij kształty. Piec w temperaturze 200C przez 7-9 minut.

Przepis na ulubiony lukier królewski Joanny do ciasteczek na walentynki:

  • 75 gram proszku bezowego
  • 250 gram wody
  • 15 gram kwaśny winian potasu
  • 900 gram cukru pudru

Korzystaj z trzepaczki, wymieszaj proszek bezowy i wodę przez 30 sekund. Dodaj kwaśny winian potasu i mieszać przez kolejne 30 sekund. Włącz mikser i powoli dodawaj cukier puder. Lukier powinien być na tyle sztywny, aby można go było trzymać. Przykryj natychmiast - wilgotnym ręcznikiem papierowym. To pomoże załatwić sprawę - aby lukier nie stwardniał.

Zrobienie lukru królewskiego Joanny do ciasteczek na walentynki to łatwa część, a Joanna przyszła z już zrobionymi ciasteczkami na walentynki i wstępnie przygotowaną "bazą" lukru. Następne kroki były trudniejsze. Oto najlepsze wskazówki, jakich nauczyłam się od Joanny:

  • Konsystencja lukru okazuje się być KLUCZEM, a dowiesz się tego eksperymentując, co może być frustrujące dla osób, które po raz pierwszy miały styczność z lukrem. Skończy się na tym, że podzielisz lukier na osobne, mniejsze partie w zależności od ilości kolorów i warstw, które robisz. Podstawowa warstwa lukru nazywana jest "bazą " i powinna być nieco bardziej płynna, lejąca się miękka niż oryginalny, sztywny lukier. Dodaj barwnik (to jest to, co Joanna poleciła), a następnie powoli dodawaj wodę do lukru, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dla warstw detali z lukru na ciasteczkach na walentynki (jak słowa i linie na kopertach), lukier powinien być nieco sztywniejszy, aby trzymał swój kształt.
  • Użyłyśmy jednorazowych worków do dekoracji, metalowych końcówek (#1 do pisania, #2 do zalewania/szczegółów i #3 do zalewania) i zestawu łączników. Składanie worków do dekoracji było również wyzwaniem, ale łatwe, gdy już wiedziałam, jak działają.
  • Aby zalać lukrowane ciasteczka na walentynki, zaczęłyśmy od obrysu kształtu, a następnie wycisnęłyśmy lukier na całe ciasteczko. Lukier jakby "rozpływa się" po ciasteczku i ładnie je wypełnia. Możesz trochę potrząsnąć lub postukać ciasteczkiem, aby upewnić się, że lukier jest równomiernie rozprowadzony na całej powierzchni ciasteczek na walentynki. A jeśli lukier trochę wyleje się poza krawędź, możesz użyć wykałaczki, aby zeskrobać krawędź ciasteczka. Aby uzyskać ciasteczko w kropki, włóż kropki do mokrego lukru, aż się w nim zatopią (tzw. "mokre na mokre"). W przeciwnym razie poczekaj, aż warstwa bazowa trochę stwardnieje, zanim wykonasz detale na wierzchu.
  • Wykonywanie detali na lukrowanym ciasteczku na walentynki jest trudne, ale Joanna nauczyła mnie świetnej sztuczki. Zamiast trzymać końcówkę blisko ciasteczka, należy zawiesić końcówkę i jakby "przeciągnąć" lukier w powietrzu, tak aby gładko wylądował na ciasteczku, a nie próbować używać wolnej ręki do rysowania. Możesz również oprzeć przedramię o krawędź stołu, na którym pracujesz, aby trochę ustabilizować rękę.

Po prostu uwielbiam to, jak wyszły lukrowane ciasteczka na walentynki! Joanna przyniosła dwa różnej wielkości serca (mam obsesję na punkcie tych malutkich!), kwadraty na koperty i kwadraty o falistych krawędziach na "walentynkowe" karteczki. Te zostały napisane jadalnym markerem. Uwielbiałam dodawać wszystkie szczegóły i bawić się słowami.