Italian Restaurant

header 2

Aminos kokosowy jest sosem powstałym dzięki połączeniu dojrzewającego soku z kwiatów kokosa oraz naturalnej soli morskiej. Uważa się go za doskonały zamiennik klasycznego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety soję, produkty zawierające gluten oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, przez co jest idealny w daniach kuchni Azji. Jest również coraz popularniejszy wśród osób dbających o zdrową dietę.Czy jednak rzeczywiście jest zdrowszym zamiennikiem dla sosu sojowego i tamari?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy jest doskonałą przyprawą do mięs i ryb, dań kuchni azjatyckich oraz sałatek. Znakomicie sprawdzi się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o udowodnionym pozytywnym działaniu na układ krążenia, gospodarkę cukrową (zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę) oraz układ odpornościowy. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze z kwiatów kokosa wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również w regulacji ciśnienia krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym pomocnikiem w procesie odchudzania. Pomagają zmniejszać łaknienie dzięki zwiększeniu produkcji tak zwanego "hormonu osób szczupłych" - adiponektyny.Działają również osłonowo na przewód pokarmowy oraz łagodząco w stanach zapalnych, co ma istotne znaczenie w profilaktyce nowotworów, zwłaszcza jelita grubego.

Wśród cennych składników nektaru kokosowego znajduje się również inozytol. Jest to białko o pozytywnym wpływie na układ nerwowy. Dlatego aminos kokosowy powinien być włączony do codziennego żywienia przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje też korzystne działanie wspomagające leczenie zespołu policystycznych jajników.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób osób z celiakią.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach często zawiera sztuczne chemiczne konserwanty oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy mieć pewność, że na nasze stoły trafia to, co dla nas najlepsze.