Italian Restaurant

header 2

Witamina C profilaktycznie przeciw zaćmieWedle badań wykonanych przez naukowców z Kings Collage London jarzyny oraz owoce zasobne w witaminę C cyklicznie spożywane mogą mieć wpływ na profilaktykę zaćmie. Wyniki tych badań zostały opublikowane w piśmie "Ophthalmology".

Testy trwały więcej niż dziesięć lat. Badania zrealizowane zostały na grupie 324 sióstr bliźniaczek w wieku między 60 a 70 lat. Naukowcy obserwowali zmiany jakie zachodziły w ich soczewkach, zarazem analizując poprzez kwestionariusze ilość zażywanej witaminy C. W ostatnim stadium prowadzonych badań badacze udowodnili, iż u tych pań, które jadły w znacznej ilości produkty obfite w witaminę C postęp zaćmy był o 33% mniejszy aniżeli u pań przyjmujących mniejsze ilości witaminy C. Stwierdzono dodatkowo, iż czynniki genetyczne odpowiadają tylko za 1/3 zmian które występują na soczewce, dużo większy wpływ na progresję zaćmy mają tymczasem czynniki środowiskowe.

Badacze wyjaśniają rezultaty swoich badań tym, iż frontalna komora oka wypełniona jest cieczą zawierającą witaminę C zabezpieczając soczewkę przed matowieniem oraz oksydowaniem. Częste spożywanie produktów zawierających duże ilości witaminy C jest w stanie podwyższyć jej poziom w tej cieczy. Wedle autora analiz prof. Chrisa Hammonda jedyne co trzeba zrobić to zmienić sposób żywienia na taki, w jakim konsumuje się mnóstwo owoców i warzyw, żeby obniżyć zagrożenie zachorowania na kataraktę. Naturalnego toku starzenia nie jesteśmy w stanie uniknąć, niemniej wprowadzenie zdrowej diety oraz zmiana stylu życia mogą zmniejszyć niebezpieczeństwo operacji zaćmy albowiem na postęp tej choroby ma też wpływ palenie papierosów a także cukrzyca.

Z kolei Kate Yonova-Doing będąca współtwórcą testów dopowiada, iż witaminę C musimy zaopatrywać z pożywienia bo organizm ludzki jej nie produkuje. Zaznacza jednakże, że nie dostrzeżono znacznego obniżenia progresji zaćmy u osób łykających tabletki z witaminą C stąd wielkie znaczenie ma zdrowa dieta.